Před vařením se podíváme na králičí maso optikou čínské dietetiky. Králík je očima TCM: povahy svěží chuti sladké vstupuje do drah Sleziny a Žaludku Umí: doplnit Qi a rodit tekutiny - nechutenství, poruchy trávení, únava, žízeň, sucho v krku Budete potřebovat: 1 naporcovaného králíka 100 ml bílého suchého vína...
Barevně i chuťově vyvážená kombinace masa a svěží zeleniny. Nejdříve se podíváme na obě základní suroviny očima TCM. Jehněčí maso je: povahy horké chuti sladké s tropismem do Sleziny a Ledvin Umí: zahřát Slezinu a Ledviny. doplnit Qi, Krev a Esenci Jing. Špenát je: povahy svěží chuti sladké s...
Medicinální vína a likéry jsou v TCM oblíbená. Patří mezi nejstarší způsoby léčby. První písemné záznamy se dochovaly z období dynastie Xia (2205-1766 př. n. l.) Medicinální vína - Yao Jiu jsou vhodná zejména: v chladných částech roku pro rychlý efekt působení léčivek pro oslabené jedince (zejména se slabším...
Kustovnice neboli Gou Qi Zi jsou plody nenáročného keře, který je původem z Asie. Pěstovat jej lze i u nás. Drobné červené plody kustovnice čínské očima TCM: doplňují Yin Ledvin a Jater projasňují zrak Používají se při léčbě: závratí šumění v uších tupých bolestí hlavy zhoršené paměti pobolívání v...
Než se pustíme do přípravy houbového vývaru, podíváme se na naše hříbky očima TCM. Boletus - Niu Gan Jun je: povahy neutrální chuti slané s tropismem do Ledvin a Jater Umí: pročistit horko zlepšit stravitelnost těžších jídel Z pohledu TCM je skvělým nápadem přidávat trochu hub zejména do masových...
Podzimu vládne Kovový prvek a s ním i suchost, na kterou jsou nejvíce náchylné Plíce, proto recept na polévku, která posílí Qi Plic a vyživí jejich eventuální suchost. Základem jsou bílé fazolky a zelí. Nejdříve se blíže podíváme na hlavní suroviny. Bílé fazole - Cai Dou jsou očima TCM:...
Pokud ne, můžete si upéct kuře klasicky, ale nebude to mít ten nádech odcházejícího léta a přicházejícího podzimu. Ale nejdříve se podíváme na kuřecí maso očima TCM, které je: povahy teplé chuti sladké s tropismem do Sleziny, Žaludku a Ledvin Umí: zahřát Střed a posílit trávení - např. poruchy...