Zvolte jazyk

Zpět

Divoké jarní lupení je plné síly, nebojte se jej použít do svěžího salátu plného zdraví. Ale pečlivě vybírejte místo, kam půjdete na jeho sběr.

Na jednu porci užijete:

  • 50 g divokého jarního lupení - např. ptačinec, merlík, řebříček, šťovík, medvědí česnek, pampeliška
  • 50 g mladých lístků ze zeleninové zahrádky - mangold, ředkvičky, červená řepa, rukola, polníček
  • olivy kalamaty
  • brynzu
  • dýňový olej
  • ořechy na ozdobu
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve sesbírané lupení řádné opláchneme vodou a necháme okapat. Salát lehce osolíme a opepříme, zakápneme dýňovým olejem a opatrně promícháme (zlehka, aby se křehké lístky neponičily).
  • Poté přidáme olivy podle chuti a na vrch rozdrobíme trochu brynzy a posypeme vlašskými nebo kešu oříšky.
  • Můžeme také ozdobit divokými květy - sedmikrásek, fialek, podbělu či hlohu.